vrijdag 25 maart 2016

Gratis tutorial oorbellenboekje

 3 jaar geleden kreeg mijn oudste dochter gaatjes in haar oren. En zocht ik naar een manier om de oorbellen netjes te kunnen opbergen. Dat was de geboorte van het oorbellenboekje.

Algauw volgden er nog exemplaren, als cadeautje. Tesamen met die cadeautjes kreeg ik vaker en vaker de vraag of ik de boekjes niet op bestelling maakte. Nee, antwoordde ik telkens. In het begin dan toch, want ik maak ze nu wel op bestelling.

Maar voor al  diegenen die er zelf aan willen beginnen: hier is de langverwachte en langbeloofde tutorial!

Het is de eerste keer dat ik zo'n uitgebreide tutorial uitschrijf en ook de eerste keer dat ik iets uitschrijf dat ik echt helemaal zelf heb uitgepuzzeld. Moesten er dus dingen niet duidelijk zijn, laat het zeker weten in een reactie hieronder. Ben je zelf eraan begonnen, zie ik graag een foto van het resultaat!

Het is niet de bedoeling dat je deze tutorial gebruikt om de boekjes te verkopen, het is voor eigen gebruik of cadeautje.

Maar dus, de tutorial.

Allereerst het materiaal. Je hebt nodig:

- een A3 blad knutselrubber ( ik koop het mijne in de Pipoos.)
- katoen voor de boekomslag
- katoen voor de bladzijden
- eventueel 1 à 2 lintjes
- 1 kamsnap

Werkwijze:

- We beginnen met het blad knutselrubber. Zoals je op de foto kan zien heb ik het onderverdeeld met de afmetingen erbij.

-Op de 2e foto kan je zien dat ik een uitsparing heb uitgetekend. Hier komt de kamsnap in die het boekje dichthoud. Dit is optioneel, ik heb het bvb bij mijn oorbellenboekje anders gedaan, liet heel het stuk overflappen en gebruikte 2 drukknopen.

- Knip alles uit. Leg de bladzijden tussen de boekomslag en meet hoeveel je nog van de bladzijden wegknipt. Wil je graag dat je bladzijden gelijk komen met je omslag als het boekje dicht is, dan moet je er minder afknippen. Vind je het net leuk dat de bladzijden wat inspringen in het boekje, zul je er meer moeten afknippen.

- Dan speld je de knutselrubber op de stof. Ik gebruik telkens een stof met print voor de omslag en een effen stof voor de bladzijden. De oorbellen prikken gaatjes in de stof. In een effen stof zie je de gaatjes goed, wat handig is als je de oorbellen terug in wil steken in gaatjes die al gemaakt zijn. Met een print zie je de gaatjes minder goed, afhankelijk van de print.

- Knutselrubber verschuift niet, wat heel handig is. Ik speld hem vast op de stof en stik er vlak naast. Op de foto zie je een trapeziumvormige uitsparing, dat is het keergat.

- Heb je ook hangers die volledig dicht zijn met hun sluiting ( ik hoop dat jullie weten wat ik bedoel, ik heb geen idee of er een naam is voor dat soort oorbellen.), dan kan een lintje - of meerdere - handig zijn. Hier kun je de oorbellen aanhangen. Let op dat je de lintjes al positioneert tussen de 2 goede kanten wanneer je de slechte kanten op elkaar stikt.

- Voor je de stoffen boekomslag keert, geef je knipjes in de hoeken bij de uitsparing. Dan is het tijd om de knutselrubber er in te steken. Je rolt hem op en foefelt hem erin. Er is geen ander woord voor, je duwt wat, je trekt wat en uiteindelijk zit hij volledig op zijn plaats.

- Het trapeziumvormige stukje slaag je over de knutselrubber en dan stik je helemaal rondom op een paar mm van de rand.

- Dan bepaal je waar de bladzijden komen. In tegenstelling tot een echt boek, stik ik de bladzijden er meestal 1 voor 1 op ipv allemaal tesamen. Al heb ik het ook al eens tesamen gedaan. Maar door ze op elkaar te stikken met telkens wat plaats tussen, denk ik dat er minder kans is dat de stekers in de bladzijde erachter blijven hangen.

- Bij het vaststikken van de bladzijden steek je de linten er ook tussen. Probeer ervoor te zorgen dat ze er strak tussen steken. Ze durven al eens te 'hangen' als er teveel oorbellen aan hangen. De overschot van de lintjes kan je achter de laatste bladzijde wegknippen.

- Hoe bepaal je nu waar de bladzijden komen? Je legt ze erin en slaagt de omslag dicht, tot je zeker weet dat ze er goed insteken. Dan begin je aan het vaststikken van de onderste bladzijde. Meestal zet ik mijn voetje in het midden van de bladzijde, maar mijn naald uit center, naar rechts toe.

- Dan stik ik er nog eens naast. Meestal vlak naast het eerste stiksel maar mijn naald nu wel in center of naar links. Afhankelijk van hoeveel plaats je er nog tussen wilt hebben.

- De bovenste bladzijde stik je op net dezelfde manier vast. De rug van je boekomslag ziet er dan zo uit als op de foto hiernaast. Je kan de stiksels natuurlijk ook laten doorlopen van boven naar beneden. Stik je de bladzijden in 1 keer vast, dan zie je natuurlijk ook maar 1 stiksel.

- Als laatste nog een kamsnap erin en je oorbellenboekje is klaar voor gebruik!

Veel plezier ermee!












Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...